Ungsvenskarnas del i en reaktionär högerrörelse

DEBATT. 

Under helgen den 17/11 till den 18/11 hade Sverigedemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarna sitt landsmöte. Där beslutade de att ifall Sverigedemokraterna får makt ska de driva frågan om att ta bort lagen om hets mot folkgrupp. Det är skrämmande i dagens regeringsförhandlingar där Sverigedemokraterna kan få inflytande.

Lagen om hets mot folkgrupp innebär man inte får “hota eller uttrycka missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt ursprung, etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning”. En ganska okontroversiell lag kan man tycka, men inte för Ungsvenskarna.

När Ungsvenskarna vänder sig mot lagen går det inte att tolka på något annat sätt än att ni tar ställning för dom som uttrycker hets mot folkgrupp, och mot dom utsatta. Ni kallar det själva för “yttrandefrihet, på riktigt”. Jag tänkte låta er ta ställning, ni som identifierar er som Ungsvenskar och Sverigedemokrater, till några rättsfall där hets mot folkgrupp utövats.

–  Det är nazistiska organisationer som ropar Sieg Heil på en demonstration och uttrycker sig antisemitiskt.

–  Det är en grupp som delat ut flygblad på skolor där man beskriver homosexuella som pedofiler och spridare av AIDS.

–  Ett parti på sin Facebook-sida har sagt att man enligt koranen får våldta kvinnor i Sverige och att muslimer har ”sjuka, djävulska lustar”.

–  En person hyllade mördaren Anton Lundin Petterson och skrev att han vill utrota alla svarta på sociala medier.

–  Två personer skrev att ”alla muslimer är terrorister” och att alla muslimer och alla som inte vill förbjuda islam sympatiserar med ISIS.

Det är den här typen av rasism som ni nu vill ge en fredad zon med hänvisning till yttrandefriheten. Är det här önskvärt beteende i linje med yttrandefriheten? Listan kan göras flera A4 lång med de mest homofoba, rasistiska, afrofobiska, islamofobiska och direkt människofientliga åsikterna som gått genom svensk domstol. Ni behöver svara offren på varför brottet just dom utsatts för inte skulle ha någon betydelse i ett samhälle där ni får bestämma. Låt oss hoppas att antirasistiska partier kan enas i regeringsfrågan och se till att stänga dessa åsikter utanför den lagstiftande makten.

Ungsvenskarnas vill ge folk rättigheten att kränka andra, det berättar mycket om deras ideologi och vart nationalismen har sin lojalitet. Det står glasklart att den inte ligger hos vanligt folk som oavsett hudfärg, religion eller etnisk härkomst i sin vardag tar hand om sin omgivning. Den är inte hos de som bryr sig om andra människor, som förbättrar Sverige genom sin kunskap. Det är skamligt.

Det här handlar dock om så mycket mer än bara själva straffet och lagen, det handlar om frihet. Frihet för dom som är våra systrar, bröder, grannar, arbetskamrater, skolkamrater och vänner. Frihet att kunna röra sig fritt i samhället utan att höra rasistiska ord eka i nattsvarta gränder. Frihet att kunna scrolla genom sin feed utan att se någon posera med flaggan på mannen som mördade ens förfäder. Friheten att kunna gå till skolan utan att höra sin hudfärg som om det var ens förnamn. Det är därför lagen finns.

Premissen för diskussionen Ungsvenskarna vill ha är fel, det är inte anti-rasismen som hotar oss. Det som hotar oss är den strukturella rasismen. Den som finns i ungdomsförbund, den som finns på arbetsmarknaden, i institutionerna, internet-tidningar, den som sprider lögner om migranter.

Det här är ett problem i samhället, när vi ställer människor mot varandra, motarbetar varandra, då är vi som sämst och mest kontraproduktiva. Det vi kan göra istället är att se till faktumet att vi är just människor. Att Sverigedemokraterna och Ungsvenskarna inte vill vara med i den utvecklingen kommer inte som en chock.

Vi gröna är tydliga och kommer alltid att fortsätta bekämpa den strukturella rasismen för att det är rätt. Som Abraham Joshua Heschel sagt en gång, “Racism is man’s gravest threat – the maximum of hatred for a minimum of reason”.

Vi bekämpar rasismen genom omfördelning av resurser i samhället, där vi flyttar resurser som jobb, myndigheter, transportlösningar och skolor till de områden som behöver det mest. För vi vet av historien att när förutsättningarna finns kommer människor kunna leva här i frihet och gemenskap.

Vi gör det genom att stärka folkrörelserna som arbetar anti-rasistiskt. Vi gör det genom att ge polisen särskilda resurser för att upprätta hatbrottsenheter i hela Sverige. Vi gör det genom att regionalisera arbetsförmedlingen så att arbetslösheten kan hanteras närmare folket. Vi bekämpar den genom varje dag stå på barrikaderna när någon uttrycker sig rasistiskt. Det är vägen framåt.