Williams Q&A pt.2

Beskriv dig själv med 3 ord?

Proffsig, ambitiös och snäll.

Vad tycker du om regeringsförhandlingarna?

Jag tänker att det är hög tid för alla att omvärdera sina ståndpunkter, det kan handla om att Miljöpartiet kanske borde överväga att ställa sig utanför en regering och bygga upp rörelsen till nästa val.

Låt oss säga att vi får 4 år till med tuffa kompromisser (där vi allierar oss med C och L i en regering) så ser chanserna att komma in riksdagen minimala ut. Det skulle vara förödande, för utan Miljöpartiet kommer inte frågan om miljö/klimat att drivas. Därför behöver vi vara strategiska denna mandatperiod i hur vi agerar.

Tror det är viktigt att de partier som kan kategoriseras som GAL att mobilisera och få bort det konservativa blockets dåliga beslut. Vi såg innan jul hur katastrofbudgeten slår hårdast mot miljö och jämställdhetsarbetet (jag har skrivit en debattartikel om det här: http://www.dagensarena.se/opinion/hotad-jamstalldhet-kraver-handlingsplan-blockgranserna/). En budget nu som skär ner på miljö/klimat med 2 miljarder, tar bort subventioner till det miljövänliga och sänker skatten på det som förstör klimatet. Vi ser att Vänsterpartiet prioriterat frågor om klasspolitik (som också är viktigt) över miljö/klimat i budgetförhandlingarna 2014 – 2018. Det gör att den gröna rörelsen måste hitta nya sätt att mobilisera sig så att vi har ett starkt mandat att komma tillbaka i nästa val och genomföra radikala förändringar. Därför är det min åsikt att vi bör delta i ett budgetsamarbete under mandatperioden och få igenom grön politik samtidigt som vi kan förnya oss och stärkas som parti.

I övrigt tycker jag väl att Centerpartiet och Liberalerna får skärpa sig och komma över prestigen i att samarbeta med Socialdemokraterna. Vi har kanske tidernas mest hänsynslösa pragmatiker i ledningen för Socialdemokraterna just nu, plus att vi har ett svårt parlamentariskt läge med gott utrymme att förhandla i viktiga frågor, det är dags att prioritera. Det är över 100 dagar sedan valet, det är dags att hitta lösningar. Jag fattar inte ens varför C och L hoppade av samtalen med Socialdemokraterna, S var redo att fortsätta förhandla? Det känns som att inställningen var skenbar. Tråkigt.

Vad är ditt drömyrke?

Jag drivs av ett samhällsintresse och är värdestyrd, därför vill jag i framtiden ha ett jobb som inriktar sig på påverkan. Jag romantiserar en del om att arbeta i en NGO, eller på en byrå som arbetar mot att göra näringslivet grönare och mer rosa. När jag blir gammal vill jag bli målare eller jobba på någon restaurang.

Vilken motion till RÅM tycker du är viktigast?

Dom som handlar om att pantsystemet ska utökas till att innefatta mer än burkar/flaskor är grymma, motionerna om flygresor är intressanta och motioner om skolmat exempelvis är intressanta. Även min egen motion om psykisk hälsa är jag nöjd med. Ska bli kul att diskutera ALLT! Vi behöver en progressiv agenda ifall vi ska kunna stå starka inför nästa val. Då behöver vi bli en tydlig röst när det kommer till jämställdhet, klimat och migration.

Vad gillar du att göra när du är ledig?

Jag gillar att gå runt på Norrtäljes gator, jag känner mig hemma där. Norrtälje är ju Stockholms inofficiella huvudstad.

Jag följer en del serier, läser väldigt mycket ur olika tidsskrifter.

Jag gillar att sjunga en del, har alltid haft det intresset men aldrig riktigt följt upp det. Egentligen skulle en kanske försöka “självförverkliga sig själv” och gå i någon kör eller ta sånglektioner, men det har aldrig riktigt blivit av. Jag brukar dock försöka leta upp ett piano eller gitarr när det är möjligt och försöka lära mig diverse låtar när jag har tid.

Försöker också att vara med familj och vänner när jag är ledig, vi brukar ses någon gång i veckan och umgås. Ofta hittar vi på olika aktiviteter, vi brukar spela biljard, gå på konserter, eller laga middag tillsammans. I måndags exempelvis åt jag middag med en kompis och såg Harry Potter. Definitionen av en bra ledig kväll!

Vad är du bäst på politiskt?

Hm. Jag tror jag är en bra ledare som kan kombinera att leda och lyssna in min omgivning. Jag försöker ofta vara ödmjuk inför faktumet att vi alla är individer som har olika drivkrafter och viljor, det gör att det naturligt uppstår situationer där vi behöver förhandla med varandra.

Jag är nyfiken som person, vilket gör att jag alltid letar efter kunskap. Det har gjort att jag blivit bra på idéutveckling och att jag försöker hitta knäckfrågorna i olika sammanhang. Det har jag gjort på lokal, regional och nationell nivå. Det är fantastiskt kul!

Jag har erfarenhet av att arbeta politiskt och god personkännedom i partiet. Det gör att jag har bra förutsättningar för att hämta kunskap, dela kunskap och förstå kunskap. Dessa resurser gör att jag känner mig trygg när jag arbetar, att veta att jag alltid kan vända mig till någon, att vi stöttar varandra, att vi lär oss tillsammans.

Vad är du mest stolt över i politiken?

På kongressen 2017 var jag med och drev frågan om att erbjuda ensamkommande en ny prövning på sin asylansökan. Det var viktigt på grund av det rådande rättsläget, vi ser att åldersbedömningar möter kritik från ledande myndigheter, att migrationsverkets beslutsprocesser varit så långa att personer hann fylla 18 innan de fick ett besked och därmed fick en annan status i systemet. Det har funnits fall där personer har behandlats tvivelaktigt vad gäller tolkar och huruvida HBTQ-personer betrotts av myndigheter. Vi ser också att läget i många länder i mellanöstern blivit successivt värre, inte minst Afghanistan. Det är en solidarisk handling att låta människor komma hit och vara våra syskon, kollegor, studiekamrater och vänner. Jag är väldigt stolt över att ha drivit den frågan och att det nu är regeringens politik. Jag dansade i en fontän efteråt med Vi Står Inte Ut, det var fantastiskt!

Gillade att leda Miljöpartiet Norrtäljes process om vårt politiska program, att idéutveckla och utforma konkreta förslag. Däribland kan nämnas att bygga mer i trä, bygga tätare och högre, att satsa mer på normkritik i skolan med mera. Det är personliga bedrifter jag är stolt över.

När Grön Ungdom gör något som lag så är vi den starkaste kraften i Miljöpartiet och kan mobilisera väldigt tydligt, det tycker jag är ett styrkebesked.

Vad har du haft för tidigare jobb?

Jag har tidigare jobbat med fundraising till olika transnationella organisationer. Min pappa är restaurangchef till yrket och jag har själv jobbat som servitör och bartender ett tag, jag hjälpte till på hans restaurang från ganska ung ålder med att diska och vika servetter. Jag mår bra av sociala yrken.

Vad får dig att må bra?

Att sova, äta ordentligt och träna. När det ena eller det andra av dom tre inte görs ordentligt eller kontinuerligt så blir det sällan bra.